Persoonlijk

Twee weken na de operatie

Na een radiostilte van twee weken, wordt het tijd om alles weer een beetje op te pakken. Ik vertelde je eerder al hoe de eerste twee dagen in het ziekenhuis voor ons verlopen zijn. Tim’s operatie is geslaagd en sinds vorige week vrijdag is hij alweer thuis!

Ziekenhuisverblijf na de operatie

De eerste twee dagen na de operatie heeft Tim nog op de IC gelegen, dit met name zodat eventuele complicaties snel gesignaleerd zouden worden.

Met name de pijn onder controle krijgen was daar wel lastig. Hij had veel pijn bij het ademen, waardoor hij ook wat zuurstoftekort had. Uiteindelijk werd hij aangesloten op een morfinepomp, zodat hij om de tien minuten zelf kon zorgen voor een (kleine) morfineshot.

Verder verliep het herstel eigenlijk best goed, waardoor hij al snel naar de IVZ mocht. Dit is eigenlijk een tussenstap van IC naar de gewone verpleegafdeling. Daar werd de pijn ook goed in de gaten gehouden en werd hij langzaamaan in beweging gebracht.

Al snel kwamen ze erachter dat de katheter niet helemaal zijn werk deed en na een aantal dagen verstopt begon te raken. Toen die er eenmaal uit was, kon Tim ook kleine stukjes lopen met de rollator. Zo kwam er beetje bij beetje meer beweging in.

De eerste infusen konden ontkoppeld worden en toen ging het eigenlijk vrij vlot. Vorige week dinsdag werd hij naar de gewone verpleegafdeling verplaatst.

Controles op de afdeling

Een van de dingen die goed in de gaten werd gehouden was zijn bloedsuikerspiegel. Omdat met een Whipple-operatie ook de kop van de alvleesklier meegenomen wordt, kan iemand suikerziekte krijgen. Gelukkig ging dit allemaal goed en lijkt het erop dat dit bij Tim niet het geval is.

De enige, relatief kleine, complicatie die optrad was een Chyluslekkage. Hierdoor lekken er sappen uit de lymfevaten, waardoor de vetten uit het eten niet goed opgenomen worden in het lichaam. De oplossing hiervoor was een speciaal MCT-dieet, waardoor je alleen vetten binnenkrijgt die direct door de darmwand opgenomen worden. Hier hoeven dus geen sappen aan te pas te komen om de voedingsstoffen op te nemen.

Op naar huis

Het herstel in het ziekenhuis verliep eigenlijk vlot, waardoor Tim vorige week vrijdag al naar huis mocht. Hier keek hij ook naar uit, omdat slapen in een ziekenhuisbed lang niet zo fijn is als in je eigen bed.

Thuis gaat het inmiddels elke dag een klein beetje beter. Hij moet bij veel dingen nog wel geholpen worden, maar gelukkig is hij nu wel zover dat hij zonder hulp uit bed kan komen en zelf wat te eten/drinken kan pakken. De eerste dagen rende ik zelfs daarvoor nog van beneden naar boven.

De komende maanden staan vooral in het teken van goed herstellen. Zorgen dat het eten een beetje beter gaat, dat hij zelfstandig weer wat meer kan en langzaamaan wat meer in beweging komen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Wat fijn dat hij weer thuis is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *