Persoonlijk

Effect van ziekte/operatie op mijn relatie

Toen ik begon met mijn eigen blog, vertelde ik al hoe Tim en ik elkaar leerden kennen. Daarnaast vertelde ik ook hoe het was om kennis te maken met zijn stoma. Voor mij was het vanaf dag 1 een package deal, met al heel wat ziekenhuisbezoeken tot gevolg. Dit heeft zeker effect op je relatie, zoals iedere ziekte en bijkomende operaties dit zal hebben.

Effect van ziekte op het prille geluk

De ziekte die Tim heeft, is natuurlijk niet iets waar hij dagelijks last van heeft. Toch heeft het wel effect op zijn leven. Door zijn stoma is hij in bepaalde situaties wel enigszins “beperkt”.

Hier gaat het eigenlijk om heel simpele situaties. Willen wij de deur uit, dan moeten we er altijd aan denken dat we reserve stomazakjes bij ons hebben. Zeker met warm weer, dan zweet je sneller en raakt zo’n zakje nog wel eens los.

Naar een zwembad gaan is eigenlijk eenzelfde iets. Natuurlijk zijn er allerlei hulpmiddelen voor, maar ook die hebben zo z’n nadelen. Met een stomazakje is het even twintig minuten zwemmen en dan eruit om het zakje te wisselen.

Hier hebben we zeker geen last van. Het is iets wat erbij hoort en we houden er gewoon rekening mee.

Toch geeft dit een heel ander begin van een nieuwe relatie dan wanneer er geen ziekte, of iets vergelijkbaars, in het spel is.

Zeker toen de eerste ziekenhuisbezoeken al vrij snel om de hoek kwamen kijken, leerden wij elkaar heel snel kennen. De uitslagen waren niet allemaal goed in eerste instantie, waardoor je echt door pittige tijden gaat.

Effect op onze relatie op dit moment

We zijn inmiddels bijna anderhalf jaar bij elkaar. Anderhalf jaar waarin we wel het nodige mee hebben gemaakt.

De ziekenhuisbezoeken, de operatie aan de haarnestcystes, Tim’s broer die afgelopen december overleed en dan nu de aankomende operatie. Onderhand weet ik maar al te goed hoe het is om een mantelzorger te zijn, want dat ben ik al verschillende keren geweest in het afgelopen jaar. En zo’n periode ga ik nu weer tegemoet.

Het effect dat dit alles heeft gehad op onze relatie is dat we elkaar door en door hebben leren kennen. We hoeven elkaar maar aan te kijken om te weten wat de ander vindt en denkt. Als Tim iets dwarszit, heb ik dat feilloos door. En dit andersom ook…

We wisten al heel snel wat we aan elkaar hadden. Alle controles, niet zo positieve uitslagen, operaties en een overlijden brengen de nodige stress wel met zich mee. En stress zorgt ervoor dat je soms anders reageert op elkaar dan je zou willen.

Maakt dat dat onze relatie wankel is? Absoluut niet. Doordat we van elkaar heel goed doorhebben wanneer de ander in een stressvolle tijd zit, kunnen we ook wat meer van elkaar hebben. En lukt dat even niet, dan koelen we vanzelf wel weer af en praten we erover. Problem solved!

En dat is wat je te aller tijde moet blijven doen: praten. Een ziekte of grote operatie kan zeker invloed hebben op je relatie, maar zolang je elkaar steunt daarin en er samen sterk in staat, kom je er samen wel doorheen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *