Momlife

Babynieuws – 18 weken zwanger

Vandaag ben ik alweer 18 weken zwanger! Vanochtend stond er weer een controle bij de verloskundige gepland en verder neem ik je graag mee in hoe de afgelopen weken gingen.

18 weken controle verloskundige

Vanochtend stond er weer een controle gepland bij de verloskundige. Dit is inmiddels de vierde keer dat ik bij de verloskundige kom. Tussen elke afspraak is nu nog vier weken gepland. Dit zal op een gegeven moment teruggebracht worden naar twee weken en in de laatste weken zal ik elke week langs moeten komen.

Vandaag was het tijd om weer even mijn bloeddruk te meten, de ligging van de baarmoeder te checken en naar het hartje van de baby te luisteren.

Sinds mijn zwangerschap is mijn bloeddruk wat hoger dan normaal, dus dat is fijn! Met een bloeddruk die normaal aan de lage kant is, was ik bang om veel last van duizeligheid te hebben. Dit is gelukkig niet het geval.

Mijn baarmoeder ligt inmiddels ter hoogte van mijn navel, dus qua groei loopt alles voorspoedig! Onze kleine uk verstopt zich nog goed, want het was even zoeken naar de hartslag. De kleine lag op dat moment zo, dat zowel zijn hartslag als mijn hartslag tegelijk te horen waren. Nu al een mama kindje, haha.

Verder is alles goedgekeurd en ik mag over vier weken weer komen.

Thuis hartje luisteren

Van Tim’s collega kreeg ik een doppler te leen toen ik bijna 14 weken zwanger was. Hiermee kun je thuis de hartslag van de baby ook beluisteren, zonder dat je naar de verloskundige hoeft. Aandachtspuntje hierbij is wel dat het voor kan komen dat je de hartslag niet kan vinden, met als gevolg dat al menig zwangere vrouw in paniek de verloskundige op heeft gebeld.

Met dit in mijn achterhoofd ben ik de doppler gaan gebruiken en ik had het geluk redelijk makkelijk de hartslag te kunnen vinden. In de eerste weken nog heel ver weg, maar nu wordt het steeds duidelijker. Sinds ik met 14 weken bij de verloskundige hoorde hoe beweging van de baby klinkt, leer ik ook het verschil herkennen als ik met de doppler luister. Wij hebben een zéér actieve baby die heel graag tegen de doppler aan trapt! Er staat me nog wat te wachten als ik het getrappel echt begin te voelen…

Pretecho bij 15+5 weken

Nieuwsgierig als ik ben, kan ik écht niet wachten tot de 20-weken echo om er dan achter te komen of wij een jongetje of een meisje krijgen. Daarom hebben wij een pretecho laten maken toen ik bijna 16 weken zwanger was.

De echoscopiste wist al vrij snel de onderkant van het kontje in beeld te brengen, waardoor ik direct al zag wat onze kleine uk is. Erg leuk dat zij ook eerst wachtte met wat te zeggen, om te zien of wij het zelf ook zouden zien.

Ik kan nog niet verklappen wat het wordt, aangezien onze families het ook nog niet weten. Zij krijgen het pas te horen op 5 maart, de dag waarop wij gaan trouwen! Ook dat planden we tussendoor nog ‘even’, er staat ons dus nog een drukke tijd te wachten!

Naar de bekkentherapeut

Qua zwangerschapskwaaltjes heb ik weinig te klagen. Geen last van misselijkheid gehad. Alleen mijn humeur maakte mij echt een onuitstaanbare heks de eerste twaalf weken. Daarnaast was ik echt hele dagen moe.

Dat hebben we inmiddels achter de rug en al met al kan ik zeggen dat het me enorm meevalt tot nu toe. Sinds twee weken loop ik wel bij de bekkentherapeut, want dat is iets waar ik dus al wel vrij snel last van heb. Misschien ook wel mijn eigen schuld, werk uit handen geven bestaat in mijn hoofd niet…

Gelukkig helpen de behandelingen en oefeningen die ik meekrijg wel, dus ik hoop dat ik de pijn enigszins kan beperken tot het eind van mijn zwangerschap. En ik pak iets vaker een middagdutje om mijn lijf even wat rust te gunnen, of ik ga ’s avonds eerder in bed liggen na een dag werken.

Op naar de 20-weken echo!

Nog ongeveer anderhalve week wachten en dan hebben we de 20-weken echo. Dan zal bekeken worden of ons ukje gezond is en alles heeft wat hij moet hebben. Aangezien wij geen nipt-test of vruchtwaterpunctie gedaan hebben, is deze echo even extra spannend. Hopelijk lopen we die dag met goed nieuws de deur weer uit!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *