Momlife

Luiertest: Kruidvat vs. Pampers – eindconclusie

Vorige week deelde ik al mijn eerste bevindingen over de Kruidvat luiers. Tijd om deze luiertest af te ronden en te zien of deze luiers net zo goed bevallen als Pampers. Hebben we een goed budgetproof alternatief gevonden?

Testpunten

Een aantal dingen waar ik tijdens de proefperiode naar gekeken heb:
– Zijn de luiers makkelijk en snel om te doen? (een luierwisseling moet vooral ’s nachts niet teveel tijd in beslag nemen)
– Sluiten de luiers goed aan rondom de billen? Anders gezegd: komt de dunnere ontlasting er niet in volle vaart langs wanneer er flink gepoept wordt?
– Lekken de luiers met name ’s nachts niet door?
– Wordt de urine goed geabsorbeerd zonder een nat gevoel achter te laten?
– Stinken volle plasluiers niet?
– Veroorzaken de luiers geen luieruitslag?

Dit zijn voor mij de belangrijkste punten waarop een luier goed moet scoren. Je wilt tenslotte niet je baby tien keer per dag andere kleding aan moeten doen, of van veraf al kunnen ruiken dat hij een volle plasluier heeft.

Tegelijk zijn het allemaal punten die door iedere ouder bij iedere baby weer anders ervaren worden. Je vindt nergens een eenduidige mening van alle ouders over luiers. Kwestie van persoonlijke smaak én wat bij jouw baby past. Toch hoop ik jullie een handje te kunnen helpen door Pampers en Kruidvat met elkaar te vergelijken.

Pasvorm

Zoals ik in het eerste artikel al beschreef, leken de luiers op het oog even groot te zijn, ondanks het verschil in gewicht (4-9 vs. 6-10).

Tijdens het verschonen leg ik de nieuwe luier er altijd alvast uitgevouwen onder, zodat ik razendsnel de schone luier dicht kan maken wanneer de billen weer schoon zijn. Als jongens eenmaal beginnen te plassen, weet je namelijk nooit waar het naar toe gaat. Daarnaast kan het handig zijn wanneer je baby zich bedenkt dat hij toch nog niet alle poep eruit heeft gewerkt. Geen gesmeer op je aankleedkussenhoes!

De Kruidvat luier voelt iets slapper aan dan Pampers, maar dit is zeker niet storend. Hij is gemakkelijk onder de billen te vouwen en blijft daar ook netjes liggen tijdens het verschonen.

Het dichtvouwen gaat ook prima, het is even wennen dat het elastische gedeelte op de rug zit in plaats van in de ‘vleugels’. Dit maakt wel dat de luier ook op de rug mooi aansluit, waar Pampers nog wel eens wat ruimte heeft op de rug.

Ook rondom de billen sluit de luier goed aan. Het elastiek leek in eerste instantie minder goed te zijn dan van Pampers, maar als de luier eenmaal aan is, ziet het er goed uit. Ook de poepluiers gaan goed! Het blijft netjes in de luier zitten en gaat hooguit iets langs de randjes als de ontlasting wat meer is. Niet veel anders dan ik gewend ben van Pampers.

Een echte spuitluier zal net als normaal via de rug omhoog kruipen. Dit overkwam me met Pampers al eens en de Kruidvat luier houdt dit ook niet tegen.

Absorptievermogen

Dan een belangrijk onderdeel, het absorptievermogen. Lekt een volle plasluier niet door? Hoe houdt de luier zich ’s nachts? En hoe zit het met de geur van een volle plasluier?

Als de luier vol plas zit, komt hij wat strak te staan. Dit komt duidelijk wel door het plastic buitenlaagje. Het is niet storend en het geeft nog niet het idee dat de luier ieder moment kan knappen. De luier voelt mooi droog aan, dus ze absorberen de urine goed! Absoluut een pluspunt. En net als bij Pampers, een plasindicator.

Bij Pampers valt het mij op dat een volle plasluier best sterk ruikt, vooral de nachtluier heeft dit. De Kruidvat luier ruikt, na bijna een nacht doorslapen, ook sterk naar urine. Hierin zit dus geen verschil.

Na elke nachtvoeding verschoon ik sowieso zijn luier, omdat hij behoorlijk veel plast. Geen enkele luier die hem daadwerkelijk 12 uur droog houdt!

Luieruitslag?

De laatste belangrijke voorwaarde voor een al dan niet geslaagde luiertest. Krijgt Finn luieruitslag van de Kruidvat luiers?

Alle andere punten waren vrij snel te bepalen, maar voor de luieruitslag heb ik het even een paar dagen aangekeken.

De luieruitslag die hij had, was niet meer dan normaal. Daarbij heb ik niet het vermoeden dat het per se van de luier komt. Finn heeft een gevoelige huid met eczeem op verschillende plekken en ook de rode billetjes gaan af en aan.

Prijsvergelijking

In het vorige artikel deed ik al even vluchtig een prijsvergelijking, zonder rekening te houden met een eventuele aanbieding. Niet helemaal eerlijk natuurlijk, want Pampers is regelmatig in de aanbieding.

Op het moment van schrijven (eind oktober) zijn de Pampers maandboxen in de aanbieding bij Wehkamp. Hiernaar ging ik telkens op jacht, omdat deze bij Wehkamp of Bol.com vaak met een mooie korting te koop zijn.

Pampers maat 3 (maandbox)
6-10 kg
Kruidvat maat 3 (2 jumbopakken)
4-9 kg
204 luiers196 luiers
€40,19 (aanbiedingsprijs Wehkamp)€25,- (standaardprijs voor 2 pakken)
€0,20 per luier€0,13 per luier
Pampers maat 4 (maandbox)
9-14 kg
Kruidvat maat 4 (2 jumbopakken)
7-18 kg
168 luiers172 luiers
€43,54 (aanbiedingsprijs Wehkamp)€25,- (standaardprijs voor 2 pakken)
€0,26 per luier€0,15 per luier

Je ziet hoe groter de luiers worden, er minder in een verpakking zitten en ze ook per luier duurder worden. Kruidvat stijgt hierin verhoudingsgewijs niet zo hard als Pampers doet. En dan kijk ik in dit geval voor Pampers echt naar een aanbiedingsprijs. De normale prijs per luier gaat al gauw richting de 33 cent.

Eindconclusie

Ik ben blij! We hebben een mooie budgetproof luier gevonden voor als de voorraad Pampers op is. De Kruidvat luier is zacht van binnen, absorbeert goed en heeft een goede pasvorm.

Het prijsverschil in de luiers is met name terug te zien in het materiaal dat aan de buitenkant gebruikt is. De Kruidvat luiers doen ook wat goedkoper aan, maar gelukkig is hij verder kwalitatief meer dan prima.

De aanbiedingsprijs bij Kruidvat van twee jumbopakken voor €25,- is vanaf luiermaat 3. Maat 1 en 2 kosten €9,99 voor een pak van 80 luiers.Edit januari ’19: het gaat in deze blog om de oude Kruidvat luiers. Inmiddels zijn ze vernieuwd, waardoor het klachten regent over doorlekken. Wij hebben de vernieuwde luiers nog niet getest.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Wij gebruiken ook Pampers en vinden het de beste , van alle merken die we al getest hebben.
    We gaan ook niet meer naar de winkel, maar laten ze thuis bezorgen, lekker gemakkelijk en goedkoper. De pampers zitten heel comfortabel, lekken nooit en onze bengel heeft nog nooit uitslag gehad.

    Groeten Catia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *