Momlife

Babynieuws – 6 maand oud

Jeetje wat vliegt de tijd! Een enorm cliché, maar zo waar. Finn is al bijna zes maand oud. Waar blijft de tijd? Ik neem je mee in hoe het nu met hem gaat.

Ritme? Welk ritme?

De leukste vraag die áltijd gesteld wordt: “Slaapt hij al door?” Ik heb me nooit gestoord aan die vraag, want eigenlijk is het gewoon een domme vraag. Hoe groot is nu de kans dat je paar maand oude baby doorslaapt? Je hebt een gelukstreffer gebaard als hij dit na een paar weken al doet.

Nee, Finn slaapt nog niet door. Althans, niet tot een christelijk tijdstip. Laat me je even meenemen in hoe dat tot nu toe ging.

Finn is een hongerig mannetje. Toen ik van borstvoeding overging op flesvoeding, duurde het niet heel lang voor ik bij het consultatiebureau vroeg of ik niet over kon op Forte voeding. Finn kreeg, volgens de richtlijnen, teveel voeding binnen en dat baarde me zorgen.

Gelukkig deed hij het vanaf dat moment veel beter en konden we zelfs de tijd tussen de flessen iets oprekken. Iets, want als meneer honger heeft dan gaat het luchtalarm af.

Toen hij drieënhalve maand oud was, zat hij (weer) in een extra hongerige periode. Zes flessen haalde hij met gemak, ’s nachts wilde hij ook nog steeds wat en overdag had hij eigenlijk niet genoeg aan de 200ml flessen. En nu?

We zijn toen (al) begonnen met groente- en fruithapjes. Rijstebloem door de avondfles om te zien of hij zo de nacht door ging slapen zonder honger. Al gauw stapte ik over op haverpap, omdat dit toch wat meer vezels bevat en hierdoor gezonder is en beter vult.

Groente ging er niet zo goed in, dus gaf ik hem een week lang alleen maar fruit. Ja, tegen alle adviezen in. Zo af en toe is het best handig om eens te vragen hoe jouw ouders dat vroeger deden en dan kom je erachter dat ook toen de ideeën niet zo gek waren.

Toen Finn eenmaal gewend was aan de lepel én het fruit er makkelijk in ging, pakte ik de groente er weer bij en hij at dit zonder problemen.

Inmiddels is hij bijna zes maand en ben ik al overgestapt op de hoeveelheden die ook in de potjes zitten vanaf zes maand. ’s Ochtends krijgt hij een papfles en ’s avonds ook. In de kerstvakantie zijn we langzaamaan gaan kijken wat er gebeurde als we de late fles wat eerder gaven. Conclusie: meneer wordt nog steeds om 5 uur wakker en ligt dan te kletsen in z’n bed. Dus hoeven we hem niet om 22:00 uur pas wakker te maken voor een fles.

Op dit moment ziet zijn schema er zo uit:
06:30 – papfles
10:00 – fruit
12:00 – fles
14:30/15:00 – fles
17:00 – warme hap
20:30 – papfles

Slapen, slapen, slapen

Een baby groeit onder andere door goed te slapen. Overdag wisselt het nog wel eens hoe goed Finn slaapt. Over het algemeen merk ik wel dat wanneer hij ongeveer anderhalf uur wakker is geweest, hij ook wel weer moe wordt.

Vlak voor de kerst waren er blijkbaar twee tandjes tegelijk in aantocht, waardoor onze dagen gevuld waren met een huilende (lees: krijsende) baby. Alleen ’s avonds viel hij redelijk makkelijk in slaap, overdag was het een drama. Hierdoor zat ik veelal met hem op de bank, zodat hij tenminste ook even rustig was en kon slapen.

Gelukkig ging dit na oud en nieuw opeens weer beter. Overdag jammert hij eventjes in bed, maar als ik hem opnieuw zijn speen geef dan slaapt hij ook vrij snel. ’s Avonds valt hij zonder problemen in slaap en ook na de fles van half 9 valt hij heel snel weer in slaap.

Tja, hij is om 5 uur klaarwakker. Wij worden wakker van een brabbelende baby een kamer verderop. Soms is dit in combinatie met een poepluier die dan even verschoond moet worden. En op andere momenten is hij ‘gewoon’ wakker.

Zijn fles blijf ik pas om half 7 geven. In de kerstvakantie legde mijn man hem daarom vaak naast mij neer om half 6, omdat zijn wekker dan toch ging. Dan vielen we samen weer even in slaap en werd Finn rond 8 uur weer al brabbelend wakker en maakte ik hem dan de fles. Ach, het echte ritme komt wel weer als de vakantie voorbij is.

Groeien maar!

De veertiende moeten we weer naar het consultatiebureau en dan zal hij ook weer gewogen en gemeten worden. Inmiddels past hij in maat 74/80, dus hij groeit goed. En ondanks het eten dat hij naar binnen werkt, blijft hij een vrij slanke baby.

Aanstaande maandag moeten we naar de kinderarts voor zijn eczeem. In de tussentijd ben ik ook al bij een kinderdermatoloog in het ZGT geweest, omdat we pas na drie weken bij de kinderarts terecht konden. Beeld je een baby in met natte eczeemplekken op zijn wangen en rug en je kunt je voorstellen dat dat geen drie weken kon wachten.

Maar daarover update ik je volgende week! Voor nu kan ik zeggen dat we de afgelopen 5,5 maand, met ups en downs, enorm genieten van onze kleine lachebek. Wil je zien hoe hij de afgelopen maanden veranderd en gegroeid is? Check dan vooral even mijn Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *