Momlife

Tweedehands kinderwagen – waar moet je op letten?

Als er een baby op komst is, heb je een hoop spullen nodig. Als je minder geld te besteden hebt, of er minder aan uit wilt geven, dan is tweedehands spullen kopen een goede optie. Wij hebben op Moederdag onze tweedehands kinderwagen opgehaald. Ik vertel je graag waarom wij hiervoor kozen en waarop je moet letten bij aanschaf van een tweedehands kinderwagen.

Tweedehands babyspullen

Toen ik nog maar kort wist dat ik zwanger ben, begon ik al met kleine dingen bij elkaar te sprokkelen. Mijn idee was dat ik beter alles in gedeeltes kon halen, dan dat we alles in één keer zouden kopen.

Ik was nog niet de magische grens van 12 weken voorbij of ik had al een grote boodschappentas vol tweedehands babykleertjes, de babykamer was gekocht en een nieuwe kinderwagen besteld.

Op Facebook begon ik de weggeefhoeken in de gaten te houden en de marktplaatsgroepen voor spullen met een klein prijsje. Kleertjes in maat 50/56 zijn zó kort gedragen, als ik ze in een nette staat kon vinden, dan kocht ik het. Alles in redelijk neutrale kleuren en printjes, zodat het zowel bij een jongen als een meisje kon.

De babykamer is ook gevonden via een Marktplaatsgroep op Facebook. Ik vond de kamers bij Ikea ook enorm leuk, maar vond het witte kleurtje een beetje saai. Toch kwamen we al gauw tot de conclusie dat als we tot dat bedrag een tweedehands kamer konden vinden, we daarvoor zouden gaan. Anders kwam er gewoon een Ikea kamertje. Tenslotte liggen we zelf ook in een Ikea bed en dat bevalt prima.

Tweedehands kinderwagen

Over de kinderwagen waren we nog niet uit. Wel was al gauw duidelijk dat wij beiden niet erg merkgebonden zijn, waardoor de zoektocht hiernaar vooral gebaseerd was op praktische zaken.

We wilden er niet 800€ of meer voor neertellen, maar tegelijk moest het wel een beetje degelijk zijn. Op Marktplaats zijn meer dan genoeg tweedehands kinderwagens te vinden, maar toen ik in december mijn zoektocht hiernaar begon, vielen de vraagprijzen me alsnog tegen.

Dit resulteerde erin dat we in eerste instantie toch een nieuwe kinderwagen bestelden, voor een maximum bedrag dat we ook in gedachten hadden.

Naarmate de maanden verstreken, kwamen er natuurlijk nóg meer spullen in huis en de portemonnee kromp met de week. Ondertussen stond de kinderwagen nog in bestelling en begon het toch te kriebelen om toch op zoek te gaan naar een mooi koopje op Marktplaats.

En zo begon mijn zoektocht weer op Marktplaats en in de Facebookgroepen. Tot ik per toeval een kinderwagen tegenkwam die in het bezit was van een oud collega van Tim. Eentje van het merk Bransson, iets wat mij helemaal niet bekend in de oren klonk. En een zoektocht op Google vertelde mij dat dit echt een budgetmerk is.

Aandachtspunten tweedehands kinderwagen

Naast dat we deze kinderwagen bekeken, hebben we eerst ook nog andere kinderwagens bekeken. Dat zijn momenten waarop je al gauw een aantal aandachtspunten verzamelt waaraan een tweedehands kinderwagen moet voldoen. Je wilt tenslotte wel dat je je baby er veilig in kunt vervoeren.

Allereerst is het belangrijk dat alles simpelweg werkt zoals het werkt. In- en uitklappen moet soepel gaan, de duwstang moet je zonder problemen in hoogte kunnen vertellen en alle onderdelen moeten makkelijk te monteren zijn. Let dus goed op provisorisch gerepareerde kinderwagens waarbij je eerst moertjes en schroeven moet losdraaien om de kinderwagen uit te kunnen klappen of de duwstang hoger/langer te kunnen zetten.

Daarnaast is het wel handig dat de rem van de kinderwagen goed werkt. Ik zag een kinderwagen op Marktplaats voorbij komen waarvan gelukkig ook aangegeven werd dat de rem niet meer werkte. Als je zelf handig bent en dit kunt repareren: prima! Ben je zelf niet handig of heb je hier geen zin in, test de rem dan bij het bekijken goed. Je wilt er niet achteraf achter komen dat hij toch niet werkt.

Ook is het handig om te bekijken of alle onderdelen erbij zitten die je erbij wilt. Is dit niet het geval, bekijk dan of er dingen los bij te bestellen zijn. Denk hierbij aan adapters voor een maxi-cosi.

Als laatste is het handig om te bekijken of je zoveel mogelijk van de bekleding los kan halen om in de wasmachine te gooien. Je hebt toch te maken met een product dat al gebruikt is, dus alles even wassen is wel zo fris. Ook is het goed om te achterhalen waar de kinderwagen al die tijd opgeslagen heeft gestaan. Is dit op zolder, dan heb je niet zoveel kans op schimmels. Deze kans is groter wanneer de kinderwagen in een schuur of garage heeft gestaan.

Volg je gevoel

Met behulp van bovenstaande punten moet het volgens mij een stuk makkelijker worden om een goede tweedehands kinderwagen te vinden. Laat de verkoper demonstreren hoe alle onderdelen gemonteerd worden en hoe het in- en uitklappen werkt. Kijk zelf goed naar hoe de wagen er aan alle kanten uitziet. En luister naar je gevoel. Voelt het niet goed? Zoek dan gewoon even verder!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Hoi Marit, heel slim om je kinderwagen tweedehands te kopen. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, die toch al heel hoog zijn als er een baby op komst is. Je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu! Zeker een kinderwagen die voor 1 kind gebruikt is, kan met gemak nog 1 of 2 rondes mee. Daarbij zijn veel tweedehands kinderwagens soms niet eens echt gebruikt, maar zijn het teruggestuurde artikelen of overjarige modellen. Het verschil tussen nieuw of tweedehands is dan niet te merken. Behalve bij de prijs 🙂 Voor als je het leuk vindt om te lezen heb ik een lijst gemaakt met 12 producten die je prima tweedehands kunt kopen om geld te besparen: https://zekervangeld.nl/besparen/12-producten-die-je-prima-tweedehands-kunt-kopen-om-geld-te-besparen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *